Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Hatalmas szabadtéri táncházzal ünnepel a jubileumi Nemzeti Vágta

Több ezer ember örömtáncától lüktet majd a Hősök tere

A Nemzeti Vágta tizedik születésnapja alkalmából óriási vigadalom készül szeptember 15. és 17. között a Hősök terén és környékén. A 72 település lovasainak megmérettetésén túl, győri és mongol trükklovasok bemutatójával és az egész városon huszárokkal és lovakkal átvonuló, több száz fős seregszemlével is készülnek a szervezők. A rendhagyó Vágta egyik csúcspontja lesz szombat este az ország eddigi legnagyobb szabadtéri táncháza, amikor akár több ezren is táncolhatnak egyszerre a Hősök terén.


fotó: Nemzeti Vágta, Major Ferenc

Tizedik évfordulóját ünnepli idén az ország legnagyobb lovas fesztiválja, amelyet eddig nem látott, jubileumi programokkal tesznek különlegessé a szervezők szeptember 15. és 17. között. A születésnapi eseményen kiemelt szerepet kap a huszárság ünneplő műfaja, a verbunkos. A hagyományos katonatoborzó táncot a legjobb magyar néptáncosok mutatják be a három nap alatt, napközbeni verbunk-oktatásokkal és a szombat esti nagyszabású körtánccal, amelyhez bárki csatlakozhat.

„Az az álmunk, hogy megszervezzük az ország legnagyobb verbunkját, amely összehozza az embereket, mindenkit táncra csábít, kortól és képzettségtől függetlenül. Az országban korábban ilyen nagyszabású szabadtéri táncház még nem volt! Tíz profi táncmester vezet majd egy-egy kisebb csapatot és ezek összessége alkot majd egy nagy körverbunkot a téren, természetesen mindezt élő népzenei kísérettel.” – nyilatkozta Szokolik Szabolcs, a Vágta tánccsoport művészeti vezetője.

Az ünneplés már napközben elkezdődik: a Műcsarnok mellett felállított Országkonyhán egész nap szól majd a zene, a táncosok már ott elkezdik csábítani az embereket egy kis nótával, improvizációs tánccal, ezzel is hangolva mindenkit a fergeteges esti örömtáncra. A mulatsághoz illő hamisíthatatlan, történelmi környezetet hagyományos lovas táborokkal teremtik meg a szervezők a nagyvárosi közegben.


fotó: Nemzeti Vágta, Major Ferenc

Megidézzük a régi katonai táborok, hagyományőrző táborok hangulatát. A gyerekek itt testközelből láthatják megelevenedni a történelmet. Megsimogathatják a lovakat, beszélhetnek a huszárokkal, megismerhetik egy lovasíjász felszerelését vagy a huszár kardját, különleges ruháját. A Nemzeti Lovas Díszegység tagjai is bemutatják különlegesen kiképzett lovaikat, ünnepi felszerelésüket. Ez nagyon jó alkalom a szülőknek, hogy a gyermekeik bepillantást nyerhessenek a huszárélet és a hagyományőrző élet rejtelmeibe.” – mondta Meskó Zsolt, a Nemzeti Vágta főrendezője.

Az eseményre minden évben több százezer néző látogat ki és több millióan követik figyelemmel a lóversenyeket a Duna TV-n. A Vágta a vidéki és a nemzetközi közönséget is vonzza, hiszen a korzón végigsétálva Magyarország minden tájegysége bemutatkozik hagyományaival, kézműves különlegességeivel. A regionális elővágták már zajlanak, augusztus végére pedig kiderül, mely települések indulhatnak a rangos versenyen.

További információk: www.vagta.hu

borítókép fotó: Nemzeti Vágta, Major Ferenc

2017. június 24.