Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Még több érdeklődő, még nagyobb izgalmak a hetedik Festetics Vágtán

Gazdag programkínálattal várták a Keszthelyre és Gyenesdiásra érkezőket augusztus 20-21. között. A Festetics Vágta kicsiknek és nagyoknak is tartogatott érdekességet, több ezren látogattak el a magyarságot erősítő és a lovas kultúra népszerűsítését szolgáló rendezvényre.

A Festetics Vágta kétnapos rendezvényének első napja Keszthelyen, a Helikon Kastélymúzeum szervezésében, a Festetics Kastély parkjában zajlott le. A szervezők fő célja a lovas kultúra népszerűsítése és a magyarság erősítése volt. A Kárpát-medence sokszínű zenei világával ismertette meg a vendégeket a Harangláb népzenei együttes, de emellett voltak népi játékok és megzenésített verseket is hallgathattak a gyerekek. A rendezvény másik célja ugyanis az volt, hogy minden korosztályt megszólítson és mindenki találjon kedvére való programot.

Eleink étkeiből Nyers Csaba adott ízelítőt, továbbá egész nap huszárbandérium tevékenykedett, karusszel bemutatót tartottak és egy előadás keretében a huszárság életével és lovaival is megismerkedhettek az érdeklődők. Több ezer évet felölelő fogatolási témába is betekintést nyerhettek a látogatók és szakavatott ismeretekre tehettek szert. Augusztus 20-án volt még íjászbemutató és a szablyavívás rejtelmeibe is beavatták a közönséget. Az Országos Agarász Egyesület pedig agárfuttatást tartott a Festetics Kastély parkjában, így az ősi fák között futottak a magyar agarak. Tartottak lovasbemutatókat, dámalovas bemutató is szórakoztatta a közönséget, valamint vásári forgatag várta az érdeklődőket, akiknek ezen a napon ingyenes múzeumi belépésre is volt lehetőségük.

Augusztus 21-én vasárnap a Faludi-síkon, a megújult Festetics pályán vette kezdetét a hetedik Festetics Vágta, amely csakis a lovak erejéről és a lovasok ügyességéről szólt. Szoros befutási sorrend, izgalmas futamok szemtanúja lehetett a szurkoló közönség. A Kishuszár Vágta győztese a fóti Jakab Csilla lett. A nap egyik fénypontja, a népszerű Kocsitoló verseny volt, amelyet pedig Ábrahámhegy csapata nyert.

Fogatbemutató, agárfuttatás, solymászbemutató, Parasztolimpia, Hamza Viktória szabadidomító bemutatója, a Gyenesdiási Lovas Sport Egyesület bemutatója, valamint Pintér Tibor és a Magyar Lovas Színház Társulat műsora is színesítette az augusztus 21-i programot.

A legnagyobb izgalmat pedig természetesen a Festetics Vágta döntője hozta, ahol Tata színeiben Baumann Adrienn ért elsőként célba Balu Gidran-47 (Bajnok) nevű lován, a második Kapuvár képviseletében Somogyi József lett Fernando Délceg hátán, harmadik helyen pedig Gyenesdiás lovasa Németh Viktória végzett Felleg nevű lovával. Ők tehát biztosan ott lesznek a Nemzeti Vágta futamain szeptember 16-18. között a budapesti Hősök terén.

Fotógalériánk a Festetics Vágtáról »

2016. augusztus 23.