Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Ismét Bajának szólt a himnusz

Nyolcadik alkalommal aratott sikert a Nemzeti Vágta, a magyarság legnagyobb modern kori lovas ünnepe. A Vágta már alapításakor is monumentális rendezvény volt, ami az évek során tovább bővült és mostanra az egész lovas szezont átölelő, a teljes Kárpát-medencét megmozgató programsorozattá vált. A budapesti döntő futamokon 72 település lovasa vett részt, de előtte a 18 vidéki és határon túli Elővágtákon közel háromszáz lovas küzdött a dicsőségért.

A Nemzeti Vágta nem egy önmagában álló lóverseny. A rendezvény idejére a Millenniumi emlékmű körül, az éjszaka leple alatt egy speciális ívű versenypálya épül fel lelátókkal, valódi aréna-hangulatot csempészve a történelmi helyszínre.

2015-ben minden olyan elemet megtartottak a szervezők, ami az eddigi évek során sikeresnek bizonyult a nemzeti hagyomány, az összetartozás és a kulturális értékek esszenciáját ötvöző Vágta életében. A versenypályán lévő lovas programok, bemutatók az elmúlt években maguk is rangos helyet vívtak ki a hazai lovas életben. A közönség kedvenc programjai a Magyar Posta Kishuszár Vágta, a LOVI Fogatvágta, az MVM Paksi Atomerőmű Kocsitoló verseny, az OTP Bank Jótékonysági Sztárfutam és 2013 óta már PreVital Nemzetközi Futamot is rendeznek.

Sokan már direkt azért látogattak ki a szombati versenynapra, hogy szurkoljanak az MVM PAKSI ATOMERŐMŰ Kocsitoló versenyen, vagy épp az OTP Bank Jótékonysági Sztárfutamban. Előbbi versenyszámban a magyar amerikaifutball-válogatott tagjai - Arató Miklós, Cseperkáló Péter, Harsányi Tamás, Paulenka László és Pethő Ferenc - aratottak rajt-cél győzelmet, míg a Jótékonysági Sztárfutamot Pintér Tibor nyerte Titán nyergében. A színész-színházigazgató a győzelemmel járó 500 ezer forintos pénzdíjával idén is az idős, beteg, sérült lovakkal foglalkozó Bottyán Equus Alapítványnak ajánlotta fel.

 

A Nemzeti Vágta egyik nagy érdeklődéssel várt döntője, a Magyar Posta Kishuszár Vágta volt, ahol idén nem saját nevükben, hanem településük képviseletében indultak a lovasok. A verseny ezúttal a szokásosnál is szorosabb befutót hozott, csak célfotó döntött Nyíracsád és Ecséd lovasa között. A döntőt a tavalyi második helyezett Csontos Zsuzsa nyerte Nyíracsádról, akit Gyömbér nevű ötéves sportpónija segített a diadalhoz. Mögötte az ecsédi Nagy Ádám, és a Hernádnémetiből érkezett Éles Virág végzett.

A LOVI Fogatvágta versenye hozta el a Nemzeti Vágta címvédését. Ifj. Kalmár László, két kisbéri kancával, a bugaci ménes lovaival a tavaly előtti és a tavalyi év után ismét megnyerte a bigahajtást. A III. PREVITAL Nemzetközi Futamon idén is 12 ország legjobb lovasai álltak rajthoz, a verseny ezúttal kínai győzelmet hozott: Ma Liankai, az ománi és a szerbiai vetélytársát megelőzve hódította el a győztesnek járó babérkoszorút bábolnai shagya-arab lovával. Az MVM PARTNER Díjugratás és magasugrató versenyt ifj. Szabó Gábor nyerte Nyíregyházáról.

A vasárnapi versenynapon már a középdöntők is szoros versenyeket és komoly izgalmakat hoztak. Az első középfutamból start-cél győzelmet aratva Kaló Fanni Merész nyergében, Döge színeiben jutott döntőbe. A futam meglepetése volt, hogy a címvédő Molnár Gyöngyi rossz rajtja miatt csak harmadik helyen futott be, így beigazolódott a félelme: a Vágta előtt a középfutamot nevezte a verseny legszűkebb keresztmetszetének.

A második középfutam rajtját kétszer meg kellett ismételni, végül – szerinte könnyed futással nyerve – Zirc lovasa, Hajdú László, My Colt Mordály nyergében jutott a döntőbe. A harmadik középfutam a bajai Németh János és My Boy Mennydörgés papírforma-győzelmét hozta. A negyedik középfutam a Tatát képviselő Mátyás Edina Daniella és Balu Gidran-47 magabiztos továbbjutásával zárult. Az ötödik középfutamot bár Szenna lovasa nyerte, őt utólag balesetveszélyes versenyzés miatt kizárták, így a második helyen célba érkező Csetény lovasa, Vörös József, Csipa nevű lovával jutott a döntőbe.

A Nemzeti Vágta döntő futamában az első rajtot vissza kellett kongatni. A második rajt után a döntő legrutinosabb versenyzője, Németh János kitűnő, magabiztos versenyzéssel második Vágta-győzelmét szerezte meg, hiszen 2013-ban szintén a Németh János – My Boy Mennydörgés páros végzett az élen. Baja mögött Csetény, Döge, Tata és Zirc lovasa ért célba.

A Nemzeti Vágta nyolc éve alatt harmadszor kerül Bajára a győzelmi huszárszablya. 2011-ben Molnár Gyöngyi, 2013-ban és 2015-ben pedig Németh János szerzett dicsőséget a Duna-parti városnak.

 

KÖSZÖNJÜK PARTNEREINK KÖZREMŰKÖDÉSÉT:

A Nemzeti Vágta főtámogatója OTP Bank Nyrt.

Kiemelt partnereink: Budapest Főváros, Magyar Posta Zrt., Magyar Villamos Művek Zrt.; MVM Paksi Atomerűmű Zrt.; MVM Partner Zrt.

A Nemzeti Vágta döntőjének televíziós közvetítője: DUNA

Partnereink: LOVI- Kincsem park; PreVital- Partner in Pet Food Kft; OMÉK; Szerencsejáték Zrt.; MÁV-Start Zrt., Herendi Porcelánmanufaktura Zrt.; Horze; Budapest Fesztivál és Turisztikai Központ 

A Nemzeti Vágta hivatalos kávés partnere: Tchibo Budapest Kft.;

A Nemzeti Vágta hivatalos sörös partnere: Pécsi Sörfőzde Zrt.

A Nemzeti Vágta hivatalos vizes partnere: Szentkirályi Ásványvíz Kft.

A Nemzeti Vágta hivatalos pálinkás partnere: a Panyolai Szilvórium Zrt.

A Nemzeti Vágta hivatalos üdítős partnere: Coca-Cola HBC Magyarország Kft.

A Nemzeti Vágta kizárólagos pezsgős partnere: Szent István márka

A Nemzeti Vágta kizárólagos energiaital partnere: az Adrenalin Energiaital

Médiapartnerek: Class FM; Port.hu; Haszon Agrár; Funzine Média; Life.hu; origo; HOT

 

Szakmai Partnerek: 

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum; Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség; Magyar Lovas Szövetség; Lázár Lovas Klub; Prosper Lovasklub Kft., Műcsarnok; Hagyományok Háza; Népművészeti Egyesületek Szövetsége, Kocs Község, Jász Múzeum, Bottyán Equus Hungária, Közhasznú Alapítvány, Axial, Városligeti Műjégpálya, Coppia Vincente Rendezvény- és Reklámügynök

2015. szeptember 21.