Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

A Nemzeti Vágta a magyar települések legnagyobb seregszemléje

Minden országnak megvannak a maga nemzeti hagyományai, melyek mind a mai napig áthatják, színesítik az adott kultúrát, és formálják a világ más népeiben a róluk kialakult képet (Velencei Karnevál, Salzburgi Mozart fesztivál, Riói Karnevál, Sienai Palio).

 

Hazánk is számos tradícióval, hagyománnyal bővelkedhet, ám eddig nem volt egy olyan nagyszabású fesztivál, amely ápolja és egyedülálló módon modern értelmezésben jeleníti meg a nemzeti tradíciókat, ezáltal komoly turisztikai vonzerőt generálva.

Talán a legrégebbi és igen mélyen gyökerező hagyományunk, népünk lovas kultúrája. A Magyar – lovas nemzet gondolatot a Nemzeti Vágta újraélesztette, és megfelelő rangjára emelte a nyilvánosság előtt, amikor először 2008-ban megrendezte az ország legnagyobb lovas fesztiválját. Ugyanígy méltó helyre került a magyar huszárság hagyománya azáltal, hogy a Nemzeti Vágta ikonikus alakjává a magyar huszárt és a nemzet hőseit tette. A Nemzeti Vágta a lovas hagyományok ápolásán túl, egy egész országot megmozgató, több napos országimázs fesztivál, új tartalommal gazdagítva népünk kulturális és gasztronómiai örökségeit.

2015. szeptember 16.