Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Lehel kürtje kötelez

A Lehel Huszárbandérium és Lovas Egyesület idén először rendezi meg a Nemzeti Vágta területi előfutamát, a Jászsági Vágtát, 2015. augusztus 15-én, szombaton, Jászberény határában, az Újerdőben. A szervezők a Jászsági Vágtát a Lehel huszárok vezetőjeként szolgált Csomortányi Lajos huszárőrnagy emlékének ajánlják. Az ő nevéhez fűződik a szabadságharc utolsó lovas ütközete. Hetekkel a világosi fegyverletételt követően csapatával háromszáz kozákot futamított meg, illetve ejtett fogságba. Tettével igazán méltó példaképe lehet a mai kor emberének is. 

A Jászságban most először rendeznek előfutamot, de a térség áttételesen eddig is aktív részese volt a Nemzeti Vágtának, hiszen minden évben a Jászkürt hangjára indult a verseny Budapesten, a Hősök terén. Idén szeptember 19-20-án, a 8. Nemzeti Vágtán sem lesz ez másképp. Ebben az évben 19 elővágtán – ezen belül három új helyszínen: Felvidéken, Zircen és Jászberényben – dől el, hogy kik azok a lovasok, akik településük színeiben részt vehetnek a magyarság legnagyobb modern kori lovas fesztiválján, a Nemzeti Vágtán.

A Jászsági Vágta augusztus 15-én délelőtt 10 órakor ünnepélyes megnyitóval, a versenyzők fogadalomtételével kezdődik, majd 11 órától az előfutamokat rendezik meg, az egyes versenyek között pedig kulturális és gasztronómiai programok várják az érdeklődőket. A lovas kaszkadőr és solymász bemutató mellett a nap kuriózumának ígérkezik a jász települések közötti kocsitoló verseny. Komoly presztízscsata várható az egymással rivalizáló falvak, városok között: most megmutathatják, hogy hol vannak a legkitartóbb legények, akik a leggyorsabban tolnak célba egy szekeret a 400 méteres homokos pályán.

Késő délután rendezik meg a kocsitoló verseny, illetve a Jászsági Vágta döntő futamát, az eredményhirdetés után pedig a Jászberényi Hagyományőrző Együttes előadása zárja a programot.

Egész nap buszjárat közlekedik majd Jászberény és az újerdei versenypálya között, hogy senki ne maradjon le az Jászság idei legnagyobb lovas rendezvényéről.

Nyeregbe Jászság! Nyeregbe Magyarok!

További infók: www.vagta.hu

2015. augusztus 10.