Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Székelyföld már egy éve erre várt

Ötödször rendezik meg Sepsiszentgyörgyön a Nemzeti Vágta térségi előfutamát, a Székely Vágtát, július 10-12-e között. A helyszín ezúttal is a maksai Óriáspince-tető lesz, ahol a messziről érkezőknek, illetve azoknak, akik „elkoccintanának” a lovasok tiszteletére, sátorozási lehetőséget is biztosítanak.

Mindhárom nap buszjárat közlekedik majd Sepsiszentgyörgy és az Óriáspince-tető között. Az érdeklődők már pénteken pompás lovakban gyönyörködhetnek, a Székely Vágta első napja azonban a lovasok érkezéséről, az orvosi vizsgálatokról és a technikai megbeszélésekről szól, szombaton viszont már igazi közönségcsalogató programok lesznek.

Július 11-én délben, ünnepélyes megnyitóval kezdődik a Székely Vágta és rögtön utána lóra is pattannak az előfutamok, illetve a Góbé futam résztvevői. A versenyek között lovasíjász bemutató, honfoglalás-kori lovasíjász-harcászati bemutató, egyes-, kettes- és négyesfogathajtó versenyen szórakoztatja a közönséget, és megmutatják magukat a 170 km-nyire lévő Ivóból érkező izlandi lovak is. Este a „Mátyás az igazságos” című rockoperát láthatja a közönség a Magyar Nemzeti Lovas Színház, a Háromszék Táncegyüttes és helyi lovasok produkciójában.

Július 12-én, vasárnap rendezik meg a középfutamokat, késő délután pedig a Góbé Futam, illetve a Székely Vágta döntőjét. A versenyek között ezúttal hagyományőrző huszárverbunk, kardos tánc, katonadalok, 1848-as huszár-honvéd harcászati bemutató és szablyavívás bemutató színesíti a programot. Ismét lehet majd szorítani Pászka Lehel világrekord-kísérletéhez. A lovasíjász kantár és nyereg nélkül, vágtában próbál eltalálni 14 db céltáblát, 40 másodpercen belül.

A Székely Vágta futamain idén 27 lovas áll rajthoz, hogy eldöntsék, közülük kik képviselhetik majd településüket szeptember 18-20-a között Budapesten, a Nemzeti Vágta döntő futamaiban. A 27 lovas között jó néhány már visszatérő vendég az Óriáspince-tetőn, de természetesen újoncok is akadnak. A legfiatalabb versenyzők 18 évesek, a legidősebb 56 és idén egyetlen női lovas indul a végső győzelemért.

Az 5. Székely Vágta egyik ünnepélyes momentuma lesz, amikor a szervezők külön oklevéllel díjazzák azt a hat települést (Kézdivásárhely, Kovászna, Réty, Sepsiszentgyörgy, Kilyén és Szotyor), akik eddig minden évben indultak a Vágtán. Sztakics Éva Judit főszervező szerint az eltelt öt év azt bizonyítja, hogy a Székely Vágta megmozgatta a székelyföldi lovas társadalmat, és beszerezték a sikeres versenyzéshez megfelelő lovakat, ami a helyi lóállományra is jó hatással van.

Nyeregbe Székelyföld! Nyeregbe magyarok!

További infók: www.vagta.hu, www.szekelyvagta.ro

Fotók a 2014-es Székely Vágtáról »

2015. június 6.