Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Az „Alföld kapuján” át a Nemzeti Vágtába

A következő – hatodik - Elővágta helyszín a 2013-as Vágtaévben, CEGLÉD. Június 23-án lőször rendezik meg a Ceglédi Vágtát...

Június 23-án először rendezik meg a Ceglédi Vágtát. A Nemzeti Vágta következő vidéki selejtezőfutama a közkedvelt Laska Fesztivál kiemelt eseménye lesz.

 

Három napos fesztiválon érdekes programok, a laskák legremekebbjei, családi programok és pörgős buli hangulat várja a több tízezres látogatói közönséget a június 21-23-ai hétvégén. Nagy érdeklődéssel várják a környékbeliek az első ízben megrendezésre kerülő Ceglédi Vágtát. A szervezők új pályát építenek a verseny lebonyolításához a ligetben, így a versenyzők egy – az igényeiket és biztonságukat leginkább kiszolgáló – eddig más lovas esemény által nem használt, szűz terepen vágtázhatnak.

A versenyre érkező látogatók ne szalasszák el megtekinteni a csodálatos várost és a fesztivál többi programját se!

Pest megye délkeleti felének regionális központja Cegléd. Budapesttől 70 km-re, a 4-es főútvonal mellett terül el. 1848-ban Kossuth Lajos itt kezdte meg híres toborzókörútját. Róla kapta nevét a városi múzeum, s több közintézmény (pl. Kossuth Gimnázium szecessziós épülete), utca, tér. 

A város Református Nagytemploma késő klasszicista stílusban épült, majd eklektikus stílusban átalakították. Ma ez a templom Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű építménye. Kertjében láthatjuk a Kossuth-erkélyt. A történelmi belváros szép, szecessziós polgári házai közül kiemelkedik a városháza eklektikus épülete. Sportcsarnokában nemzetközi sporteseményeket, nagyszabású kiállításokat koncerteket, és vásárokat rendeznek. Kiemelkedő a minden év áprilisában megrendezésre kerülő Nemzetközi Dobos- és Ütős Gála. Nyári köztéri rendezvények közül a legnagyobbak a júniusi Laska és Borfesztivál és a szeptemberi Kossuth-Toborzó Ünnepség. Igazi kuriózum a jazzdob-történeti múzeum, az öntöttvas kályha gyűjtemény, a Természetrajzi és Vadászati Múzeum, illetve a Városi Sporttörténeti Gyűjtemény.


A térség természeti kincsekben is bővelkedik: a Gerje patak mentén sok kiemelten védett növény található. Ilyen a Pókbangó, a Kosbor, a Tarka sáfrány, vagy a Buglyos szegfű.

A városban pihenőkre vár a Ceglédi Szabadidőközpont-Gyógy és Strandfürdő, mely tíz medencével, télen-nyáron üzemelő fedett fürdőben gyógyvizes ülőmedencékkel, élmény medencével, gyermek pancsoló medencével, míg a nyári strand területén 33 m-es úszómedencével, élmény-, gyógyvizes ülő- és gyermek medencével nyújt kikapcsolódást.

A Nemzeti Vágta ceglédi előfutama felkorbácsolta a környék lovas életét. Jelentkezések még folyamatosan érkeznek, de a Ceglédi Vágtán a biztos indulók között ott van már többek közt: Törtel, Albertirsa, Nyársapát, Páng, Bugac, Tiszaalpár és Monorierdő.

A versenyzők között eddig 3 hölgy induló van és a férfiak között olyan nagyszerű lovasokat is köszönthetünk, mint Ungvári Miklós olimpikon Cegléd színeiben vagy Kövesdy Zsolt a tavalyi Kocséri Vágta győztese, aki tavaly és tavalyelőtt is a középdöntőig jutott a Nemzeti Vágtán. Nyeregbe pattan Lővei Nándor, aki 2012-ben az Ópusztaszeri Vágtát nyerte meg, és csak lova sérülése akadályozta meg abban, hogy aztán a Nemzeti Vágta középdöntőjében el tudjon indulni. Ebből is látszik, hogy nagyon izgalmas versenyre számíthatnak mindazok, akik kilátogatnak a Ceglédi Vágtára június 23-án a Szabadidőközponthoz (Fürdő utca 27-29. Cegléd)

De vajon ki lesz a díszes mezőnyből az a két leggyorsabb, aki elfoglalja majd a dobogó két első fokát és ezáltal indulási jogot szerez településének a szeptember 20-22-én megrendezésre kerülő Nemzeti Vágtára?

 

Ceglédi Vágta program:
(a jelentkezés még nem zárult le, ezért az időpontok tájékoztató jellegűek!!!):


11.00-12.00 Előfutamok
12.00-13.00 Ebédszünet
13.00 órától Díjugratás a következő felosztásban:
13.00-13.50 Ride and Drive kategória
13.50-14.15 Pályaépítés
14.30-15. 30 Cegléd Város Nagydíja kategória
15.30-15.45 Pontozás, eredményhirdetés
16.00-16.30 Shetland póni bemutató
16.30 Pintér Tibor lovasbemutatója és műsora 
17.10-18.00 Show korlátugratás
18.10 Szabadidomítás bemutató
18.40 Kövesdy Lovas Farm bemutató és Fogatbemutató
kb. 19.10 Döntő futam
19.30 Ünnepélyes eredményhirdetés

kb. 20.00 Zanzibár koncert

 

Ceglédi Vágta oldala a Facebook-on > >>

 

2013. június 18.