Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Életet nem lehet pénzért venni

- Főképp a fiatalokat szeretné véradásra buzdítani a Ments Életet Alapítvány –

Számtalan sportoló, zenész, művész csatlakozott már a nemrég alakult Ments Életet Alapítványhoz, melyet a hétszeres fogathajtó világbajnok, a Nemzeti Vágta elnöke, Lázár Vilmos, valamint Nagy Feró zenész, Gazdag Tibor színművész és Dr. Mohácsi János belgyógyász, sportorvostan szakorvos hozott létre. Céljuk, népszerűsíteni a véradást, hiszen csökken a donorok száma.
- Eljött az ideje, hogy kilépjünk megszokott szerepköreinkből és közösen tegyünk valamit egy egészségesebb Magyarországért - mondja Lázár Vilmos. - Az ismert sportolóknak, művészeknek feladatuk, hogy odaálljanak egy-egy jó ügy mellé, főképp, ha azzal életeket menthetnek. Sok a jó szándékú ember, ám mi azt szeretnénk elérni, hogy mindenkiben tudatosodjon, vért nem lehet a boltban venni, és nem csak akkor lehet és kell adni, amikor valamilyen baleset éri ismerőseiket, családtagjaikat. Ráadásul, hihetetlenül jó érzés utána belegondolni: megmentettem egy, vagy akár több ember életét.
 
 
 
A Ments Életet Alapítvány a legfontosabb egészségügyi szervezetekkel együttesen járja az országot, hogy népszerűsítse a véradást. Céljuk a nemzeti vérkészlet gyarapítása, melyhez donorokra van szükség. Az alapítvány legközelebb szeptember 15-16-án, a Nemzeti Vágtán várja és fogadja a jelentkezőket, hiszen az összefogás, a közösségi gondolkodás az ország legnagyobb lovas eseményének is alapgondolata.

Mikola József, az Alapítvány kuratóriumának az elnöke elmondta, a donorok száma évről évre csökken, melynek több oka van. Egyik a kötelező katonai szolgálat megszűnése, valamint az a tény, hogy a munkáltatók – ahogy korábban a honvédség - az elmúlt évtizedekben szakítottak azzal a hagyománnyal, hogy a véradást szabadnappal vagy egyéb juttatással honorálják. - Ezért szeretnénk aktivizálni a magyar fiatalságot és fokozni a nemzeti együttműködést egy olyan nemes cél elérése érdekében, mely magas szinten hozzájárulna az ország lakossága véradási moráljának a növeléséhez – mondta.
A Ments Életet Alapítvány az ifjabb generáció ösztönzésére az internet használata – köztük a facebook-on való jelenlét - mellett olyan fiatal zenészeket állított maga mellé, mint például Vastag Csaba és Vastag Tamás énekesek. Mindezeken túl a prevenció fontosságát is hangsúlyozzák, hiszen köztudomású, hogy az elöregedő magyar társadalom egészségügyi állapota enyhén szólva sem kielégítő.
 
A Jótékonysági Sztárfutamon Szöllősi Györgyi fut a Ments Életet Alapítványért.
 
 
 
 
 
2012.09.12.