Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Elszántak a székely indulók

- Idén és jövőre is lesz Székely Vágta Sepsiszentgyörgyön –

Egyetlen határon túli előfutamként tavaly óriási sikere volt a Székely Vágtának, s a szervezők remélik, ez idén sem lesz másként. Sőt, egy közelmúltban aláírt szerződésnek köszönhetően nem csak most júliusban, hanem 2013-ban is megrendezésre kerül a Székely Vágta Erdélyben.

Július 14-én és 15-én, immáron második alkalommal rendezik meg a Székely Vágtát a Maksa községhez tartozó Óriáspince-tetőn, mely alig 15 kilométerre található Sepsiszentgyörgytől. A rendezvény kétnaposra bővült: számos kulturális, lovas, értékteremtő és hagyományőrző programmal gyarapodik az egyedülálló lovasesemény.
 
Az itt élen végzett két legjobb lovas állhat rajthoz a budapesti Nemzeti Vágtán, míg a harmadik székelyföldi képviselő Sepsiszentgyörgy lovasa lesz, direkt benevezőként.
 
 
  
 
A Székely Vágta szervezői dobogós helyre számítanak a Nemzeti Vágta fővárosi, szeptember 15-16-ai fináléba jutó, igen elszánt lovasaiktól. Ezt a várakozást többek között arra alapozzák, hogy a versenyszabályzat több pontban is változott: kizárták az angol telivéreket, és a lovak életkorát négyről ötre növelték, így az esély sokkal nagyobb lett a jó szereplésre. Mindezek tükrében nagy izgalommal néznek a rendezvény elébe, mely felöleli az összes lovassportágat, és színvonalas kikapcsolódást kínál mind a lószerető, mind a kultúrát kedvelők számára. A kulturális és gyerekprogramok mellett lesz székely termékek vására, s számos kézműves sátor is helyet kap a rendezvényen.
 
 
  
 
A szombat 10 órai megnyitót követően díjugrató verseny veszi kezdetét, majd lovas akrobata, puszta ötös és csikósbemutatót, valamint díjlovaglást és fogathajtó versenyt láthat a közönség. Este mintegy húsz helyi lovas részvételével, a komáromi Magyar Lovas Színház előadásában Kacsóh Pongrácz-Petőfi Sándor János Vitéz című operettjét élvezheti a nagyérdemű.
 
Vasárnap délelőtt tíz órakor kezdődnek a Székely Vágta előfutamai, fél háromtól a középfutamokat, este hatkor pedig a budapesti Nemzeti Vágtára kvalifikáló döntőt rendezik.
 
A lovas programok íjász – és huszárbemutatóval egészülnek ki, de a nézők egy csatajelenetnek is szemtanúi lehetnek. A Hírességek Vágtája izgalmas fordulatokat ígér, hiszen az amatőrök is sokat készülnek egy-egy ilyen megmérettetésre. Az este is a szórakozásé, ünnepélyes díjátadó, koncert és egyéb táncos, zenés produkciók szórakoztatják a publikumot.
 
Mindenkit sok szeretettel várnak a Székely Vágta szervezői és a versenyzők.
 
 
 
 
2012.06.27.