Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Ópusztaszeri Vágta: a lovaglás öröme

A szervezők és az emlékpark a népi és történelmi tradíciók mellett a lovas kultúra ápolására is nagy hangsúlyt fektet
Hőségben küzdött ló és lovasa május 20-án a Nemzeti Vágta Ópusztaszeri Előfutamán, a tét a fővárosi fináléba jutás volt. Végül Lövei Nándor Ópusztaszer, valamint Tóth Mariann Dömsöd képviseletében vívta ki magának a jogot a szeptember 15-16-i indulásra.

 
 
 
A Nemzeti Történeti Emlékparkban, több ezer érdeklődő előtt megtartott elővágtán Baks, Bordány, Decs, Dunaegyháza, Kiskunfélegyháza, Kunszentmiklós, Nagykőrös, Tass, Ópusztaszer és Dömsöd lovasai méretették meg magukat az 1100 méteres síkpályán. Utóbbi két település versenyzője végzett az első két helyen, így Lövei Nándor Gálos Madocsa Gréta nevű lova nyergében, míg Tóth Mariann Cenzor Cilike névre hallgató paripája hátán örülhetett a sikernek.

Az idei Nemzeti Vágta egyik érdekessége, hogy a megváltozott versenyszabályoknak köszönhetően sokkal több hobbilovas érdeklődik a nevezések iránt. Mivel angol telivérek ezúttal nem futhatnak, így sok az olyan jelentkező, akinek egy egész istálló helyett csak egy lova van, mellyel sokat foglalkozik, s szinte családtagként szereti. Az új szabályzat által ők is lehetőséget kapnak arra, hogy a lovaglás öröme mellett – amennyiben túljutnak az előfutamon - megmutassák magukat országnak-világnak a budapesti Hősök terén.
Mint kiderült, ez kellő motivációt jelentett a nevezők számára, sokan jelezték indulási szándékukat. Évről-évre nő számuk a női lovasoknak, akik kiválóan teljesítenek a férfi versenytársaikkal szemben. Sarkad után most Ópusztaszeren is kivívta magának az indulási jogot egy hölgyversenyző. És ne feledjük már kétszer avatott a Nemzeti Vágta is hölgy bajnokot (2008 – Suták Vanda; 2011 – Molnár Gyöngyi)!
 
  
 

Az Elővágta programjait a Nyeregszemle hagyományőrző fesztivál, valamint huszártalálkozó színesítette: közel félezer ló és lovasa érkezett a rendezvényre, voltak, akik Debrecenből, vagy épp Erdélyből tették meg az utat lóháton Ópusztaszerig.
A közönség körében nagy sikere volt a különböző hagyományőrző és lovas programoknak, a solymász-, és csikósbemutatónak, de a lovas agility-n is sokan elámultak: itt különböző feladatokat kellett végrehajtaniuk a lovaknak, például mindenféle segítség nélkül hátrafelé menet „betolatni” a lószállító autóba.

  Település Nevező Lovas neve Ló neve
1. Ópusztaszer ÓNTE Lövei Nándor Gálos Madocsa Gréta
2. Dömsöd Borkalács Kft. Tóth Mariann Cenzor Cilike
 


További nevezett települések
: Baks, Bordány, Decs, Dunaegyháza, Kiskunfélegyháza, Kunszentmiklós, Nagykőrös, Tass

 


Lövei Nándor

Tóth Mariann
 
 
 
Egész nyáron zajlanak a Nemzeti Vágta Elővágtái országszerte. Ne hagyja ki a további viadalokat! Ha mint néző látogatja a versenyeket, akkor drukkoljon kedvenc településének, ha mint lovas, méretesse meg magát, hisz még nem késő, és talán Ön lesz a Nemzeti Vágta 2012-es bajnoka!

Nyeregbe vidék! Nyeregbe Magyarország!
 

 

2012.05.21.