Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Új lóversenypályával gazdagodott Nyíregyháza,

ahol Gajdos Zsolt Demecser színeiben nyerte a Nyírségi Vágtát. Nyíregyháza-Sóstón a hétvégén tartották a Nemzeti Vágta előfutamait.

Ez alkalomból került sor az 550 m hosszú Alexander Versenypálya ünnepélyes átadására, amely a 2008-as Nemzeti Vágta győztes lovának, a tragikus balesetben elhunyt Alexandernek állít örök emléket. A festői környezetben található, eredetileg ideiglenesre tervezett versenypálya olyan jól sikerült, hogy Csabai Lászlóné Nyíregyháza megyei jogú város polgármesterasszonya javasolta a közgyűlésnek a 300 milló forintos ingatlan végleges átminősítését és egy állandó lovasközpont kialakítását a helyszínen. A Nagycenki történelmi versenypálya kilátójának felújítása után idén ez már a második lósportot érintő nagyberuházás amely a Nemzeti Vágta előfutamaihoz kötődik.

A polgármesterasszony valamint Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke által megnyitott Nyírségi Vágtán 15 település indult az alábbiak szerint: Nyírbátor, Tiszalök, Döge, Bököny, Szabolcs, Érpatak, Demecser, Torpa, Nyírtelek, Szatmárcsege, Nagyhalász, Biri, Sóstóhegy, valamint a felvidéki Királyhelmec és a kárpátaljai Beregszász.

A Nyírségi Vágta saját sztárfutamot is rendezett. Az indulók Suták Vanda az első Nemzeti Vágta győztese, aki Nyíregyházának Aranypatkós Település címet szerzett, Lezsák Levente kaszkadőr, az ifjú “Táltos” Kovács András és Mészáros Árpád Zsolt az Operetettszínház fiatal énekes sztárja. A sztárfutamot papírformának megfelelően Suták Vanda nyerte, Kovács András nagyott bukott de szerencsére megúszta sérülések nélkül. Mészáros Árpád Zsolt végül a Vágta helyett saját műfaját választotta és lóhátról énekelte el a Rómeó és Júlia egy részletét, könnyeket csalva az ünneplő tömeg szemébe. A Nyírségi Vágta döntőjét és ezzel a 2000000 Ft értékű nevezést a Nemzeti Vágtára Gajdos Zsolt nyerte Demecser színeiben.
Hatalmas büszkeség Demecser számára, hogy ott lehet a 2010-es Nemzeti Vágtán, és egyben bizonyíték is arra, hogy a szorgalom és a tehetség egy kis közösség képviselőjét is a legnagyobbak közé emelheti” nyilatkozta Kis Gyula, Demecser Polgármestere.

 

A Nyirségi Vágtán második helyezést ért el Bálint István Nyírbátórról, harmadik helyezett Magera Csaba, aki Sóstóhegy képviseletében versenyzett.
A rendezvényt olyan szines programok egészítették ki mint Lezsák Levente szabadon idomítása, kaszkadör show, dáma lovasbemutató, póni galopp gyerekeknek, tombolasorsolás, Fiesta koncer, Groovehause valamint az Aranypáva Nagydíjas Érpataki Asszonykórus mely hangjával betöltötte a verseny egész területét.

A rendezvényt ünnepélyes díjátadás zárta melyen a versenypálya színpadán Székely Tibor a Magyar Huszár és  Hagyományörző Egyesület elnöke, a Nemzeti Vágta főkapitánya, és Geszti Péter a Nemzeti Vágta kitalálója is résztvettek.
A rendezvényt a Kis Táltos Egyesület és a „Híd az Együttműködésért“ Non-profit Kft. közösen  szervezték. „A közel 5 000 látogató egyértelmű közönségsikert jelent és igazolja a Nyírségi Vágta hosszútávú életképességét“, nyilatkozták a szervezők.