Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Eszement falunap Ivádon

- Szomolyai talicska nyerte a Nemzeti Vágta őrült változatát -

Szomolyához került a Batyus Galopp fődíja, az ivádi Szent Grál. A Bükkaljai falu nyerte a Nemzeti Vágta őrült változatát a polgármester talicskán tolt államadósságával


Az ivádi Batyus Galopp jelképe

 

Ivád lakosságának körülbelül háromszorosa, több mint ezer ember gyűlt össze szombaton a helyi focipályán, az első Batyus Galopp alakalmából. Az őrült rendezvényre egy híján húsz település nevezett be. A szabály szerint mindennel lehetett indulni, ami nem minősül járműnek. Állatok is részt vehettek a futamon, kivéve a lovat, ahogy a polgármester, Ivády Gábor fogalmazott: az a Nemzeti Vágtára lett félre téve.

 


Ferde focipálya

 

A településeket képviselő helybéliek, sok esetben polgármesterek, a legeszementebb eszközökkel, élőlényekkel álltak a rajthoz. A wc csészén keresztül a futórózsán át a reumás csigáig minden elindulhatott a szegény településeknek rendezett Batyus Galoppon.
A verseny alakulása a zsűri szubjektív véleményén, és önkényes akaratán múlott. A stopperórát akkor indították el, amikor kedvük tartotta, és akkor fújták le a galoppot, amikor jónak látták. Így jöhetett létre a települések közötti holtverseny, ahol minden nevező 1 perc 10 mp alatt ért célba.

 


Balatonkenese
 

Kétorrú autó
 

A fődíjat, az ivádi Szent Grált Szomolyának ítélte oda a döntő bizottság, a talicskában tolt államadósságért. A polgármester a faluval együtt úszott a boldogságban. A következő évi verseny rendezési jogát viszont jobbnak találták visszaadni Ivádnak, akik profi módon bonyolították le az első Batyus Galoppot.


Szárazföldi szörfös induló

 

A kiegészítő program, a ferde focipályás rangadó volt. Az egyik csapat rendes focilabdával, míg a másik, ahol még a polgármester is rúgta a bőrt, egy pecabotról belógatott, úgynevezett irányított labdával játszott. Az eredmény itt is döntetlen lett.


Apácák

 

A Nemzeti Vágta Ivádon is képviselte magát. A 2009-es verseny győztes lova, National Face tulajdonosa, Pálfi Nóra is részt vett az eseményen, aki egy különdíjat adott át, a verseny legfiatalabb indulójának. A két és fél éves apróság egy csattogós katicabogárral nevezett.


Pálfi Nóra különdíjat adott át a legfiatalabb versenyzőnek

 

A rendezvény egy különleges esküvővel lett színesebb. Egy helyi fiatalember azt mondta, megszakadt szíve, ha nem veheti el azon nyomban menyasszonyát. Ivády Gábor úgy értékelte a helyzetet, hogy fennáll a közeli halál fenyegetettsége, ezért összeadta őket. Így lett Ivád a magyar Las Vegas.


Újdonsült pár

 

A kavalkádon reggeltől estig kacagtak a résztvevők, ezzel a polgármester bebizonyította, hogy üres önkormányzati kasszával is lehet ötletes, vidám falunapot tartani.


A Nemzeti Vágta is képviselte magát a rendezvényen