Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Esélylatolgatás Pécsi Istvánnal

A Nemzeti Vágta szervezői arra kérték Pécsi Istvánt, a Nemzeti Lóverseny Kft. marketing igazgatóját, hogy az induló lovasok és a sorsolás ismeretében beszéljen egy kicsit az esélyekről, egy héttel az esemény előtt. Lássuk kikre érdemes odafigyelni, mit érdemes tudni a favoritokról.


Pécsi István szerint a Nemzeti Vágta jó hatással van a hazai lósportra
 

- Miért kellett megváltoztatni a versenykiírást, milyen célt szolgál a módosítás?

- Az új versenykiírásnak az a lényege, hogy csak azok a lovak indulhatnak, melyek a 2006, 2007, 2008-as évben legfeljebb 65-ös generál hendikep számmal rendelkeztek. Lényegében az volt a cél, hogy a top lovakat, tehát az első osztályú lovakat kizárjuk ebből a versenyből, és úgy gondoljuk, hogy így sokkal kiegyenlítettebb lesz a mezőny. Azt, azért látni kell, hogy a tavalyi esztendőben, az első három helyezett ló mind ebbe a kategóriába tartozott, tehát Alexander, Falurossza, és Cinkostárs is első osztályú ló volt.
 
- Így nehezebb lesz kiszámítani az esélyeket? A félvér lovak is nagyobb szerephez juthatnak?

- Én azt gondolom, hogy innentől kezdve már jóval nehezebb tippelni az esélyekre. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy az első években dominálni fognak azok a telivérek, akik most is tréningben vannak, vagy a közelmúltban verseny tréningben voltak, illetve azok a lovasok akik vagy most vagy a közelmúltban galopp lovasként tevékenykedtek. Nyilvánvaló, hogy azért ez szépen lassan alakulni fog majd, de az elmúlt év rávilágított arra, hogy ha tetszik, ha nem, miután gyorsasági versenyről van szó, bármennyire speciális a pálya, az angol telivérek számítanak favoritnak.

- Mit tudhatunk meg az indulókról és az esélyekről? Ugye azért lesznek ismert versenylovak?

- Szinte az összes telivért, aki a mezőnyben lesz, én már láttam futni, és nagyrészt már közvetítettem is versenyét, nem igazán találok olyat, amelyik ismeretlen lenne. Nyilvánvaló, hogy az esélyeket nagyon felborítja a kiesési rendszer, hiszen úgy van a szabály, hogy akik az előfutamban együtt indulnak, azok a középdöntőben nem futhatnak együtt, tehát az előfutamok első két helyezettjei nem találkozhatnak a középfutamokban. Ennek egyébként lesz egy óriási jelentősége. Hiszen ha az esélyeknél tartunk, rögtön a vasárnapi nap harmadik futamában két nagy esélyes fog együtt indulni. Dunakeszi színeiben az a Kovács Sándor indul, aki az elmúlt évben Falurosszával a második volt. Ezúttal egy Naraan nevű telivér kancát lovagol majd. Ez a ló néhány hónapja speciálisan a Vágtára készül. Én azt gondolom, hogy Kovács óriási rutinja és tudása már önmagában esélyessé teszi Dunakeszi városát, és hát a ló is jó, ami alatta lesz. Itt, ami egyedül elbizonytalanít, hogy a ló még csak négy éves korhatárban van, és tavaly is azt láttuk, hogy az öregebb lovak jobban bírták a terhelést. Alexander a tavalyi győztes is 7 éves volt. Azt gondoltam, hogy itt is, ugyanúgy mint Angliában, a kemény akadályversenyeken is, ahol pl. a 9-10 éves lovak dominálnak, az idősebb szívósabb lovak nyerhetnek. Ezek szerintem jobban bírják ezt a sorozatos terhelést. Viszont az is tény, hogy tavaly egy nap alatt kellett háromszor futnia a döntősöknek, most erre két nap van, ez viszont a fiatalabb lovaknak segít.

Kováccsal egy előfutamban fog futni, az a Tormási Gyula, akit szerintem nem kell bemutatni. Ő ugyanazzal a loval, mint tavaly, Aranypatakkal fog versenyezni Szeged képviseletében. A tavalyi versenyen Tormási Gyulának volt egy balesete, de szerencsére teljesen felépült, akkor is favorit volt, most is az. Dunakeszi és Szeged, ha továbbjutnak, már csak a döntőben találkozhatnak. A középdöntőben külön ágon fognak menni.

Természetesen a címvédő Nyíregyháza Suták Vandával is az esélyesek között van. Speciálisan erre a versenyre vásároltak egy lovat, ez egy ötéves telivér, Oddsnak hívják. Vanda tavaly már bizonyította kiváló képességeit, nyugodtan nevezhetjük a Vágta specialistájának, és a lova is alkalmas rá, hogy az idén is eredményesen szerepeljen.

 

A győztesnek járó huszárszablyát nehezebb lesz megtartani, mint megszerezni volt,
de Suták Vanda képes lehet rá
 
 
- Kiket láthatunk még a Kincsem Parkból?

- Akit a Kincsem Parki futása alapján még az esélyesekhez sorolnék, az National Face, Bácsalmás képviseletében. Őt Magyarország egyik jelenlegi legjobb zsokéja, Németh Sándor fogja lovagolni. Érdemes említést tenni Debrecenről, melynek képviseletében már tavaly is Ordasi József lovagolt, ő egészen a döntőig jutott. Az idén egy új lóval megy, a mezőny egyik legjobb képességű lovával, Napfénnyel áll starthoz.

Még két város, az egyik Dorog. Egyrészt a ló, amit látunk Salvatore, a Vágta távjának specialistája, őt Fejes Lajos lovagolja, aki szintén ismert lovas a Kincsem Parkban, és nagyon jól ismeri lovát, hiszen nagyon sokszor lovagolta őt versenyben. Valamint Hajdúszoboszló szereplése is érdekes történet. Tavaly döntős volt Hajdúszoboszló Csontos Evelinnel, az idén viszont Mészáros Zsolt fog a város képviseletében lovagolni, aki szintén a legrutinosabb lovasok közé tartozik. Ő Ad memoriam-mal, egy nagyon robbanékony telivérrel fog indulni. Ennek azért van jelentősége, mert jó startokat fog majd menni vele.

Az esélylatolgatás befejezéséül, még megemlíteném Salgótarjánt. A város lovát, Badger’s Baby-t Kiss Dániel fogja lovagolni, aki egy ügyes lovas, rendszeresen látjuk tréningen, néha versenyben is. Itt lesz Fézer Róbert is, aki tavaly középdöntős volt, ő egy nagyon vagány lovas, Szigetvárt képviseli majd, Panama's Live nyergében. Valamint idén is itt lesz Vass Jennifer, aki döntős volt tavaly, szintén Verőce színeiben. Új lóval megy, Mythical Fosroc-kal. Ő tavaly jó volt a Kincsem Parkban, az idén még nem sokat mutatott, de lehet, hogy speciálisan a Vágtára készül. Az esélyességről még csak annyit, hogy az előfutamok továbbjutóira még érdekes dolgok, keresztbeverések várhatnak a középdöntőkben.

- Van olyan induló, aki otthon lemodellezte a Vágta pályáját? Számítana ez?

Egészen biztos vagyok abban, hogy vannak olyanok, de erről nekem nincs információm. Az biztos, hogy nagyon sokat számít az, ha valaki már tavaly is részt vett a Vágtán, ők azért tudni fogják, hogy hogyan kell itt lovagolni.

- Mi lesz a feladatod a Vágtán, mi a szereped a stábban?

- A Vágta felkért, hogy én is legyek szakértője a lovakkal kapcsolatos ügyeknek. Egyébként lovas szakkommentátor vagyok, de a Nemzeti Lóverseny Kft. marketing igazgatói teendőit is ellátom, de sokan úgy is ismernek, hogy a Kincsem Parkban én vagyok „szpíker”. Én elsősorban a helyszínen fogom kommentálni az eseményeket, de az RTL Klub számára is én közvetítem majd a középdöntőket és a döntőt. Meg kell említenem még Szebényi Dániel kollégámat, aki egy nagyon tájékozott lovas szakkommentátor, ő is ott lesz velem, csak úgy mint tavaly. Rajtunk kívül még a Danubius Rádióból ismert Rákóczi Feri dolgozik a helyszínen majd kommentátorként.