Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Forma-1-es precizitással készül a Nemzeti Vágta pályája

A Nemzeti Vágta leglátványosabb eleme a budapesti Hősök terén, a Milleniumi emlékmű körül felépített versenypálya és a hozzá kapcsolódó lelátók és kiszolgáló létesítmények rendszere. A különleges helyszín extrém építési körülményeket követel, amit percre pontosan megtervezett menetrend szerint kell végrehajtaniuk a kivitelezésben dolgozóknak.

A Nemzeti Vágta kevésbé látványos része a lovak és háttérszemélyzet elhelyezése. A Hősök tere ebből a szempontból is ideális helyszín, hiszen a szomszédos Műjégpálya területén úgy lehet nyugodt, a közönségtől elzárt területen pihentetni a lovakat, hogy a hídról valamennyit mégis belátni a területre, de az ott folyó munkát ez nem zavarja.

A Műjégpálya területén a versenyhét első napján kezdik építeni a 250 darab, 3x3 méteres mobil bokszot, ahova a versenyző és különböző bemutatókra érkező lovakat helyezik el. Az építés három napot vesz igénybe, a verseny utáni bontás már csak másfelet, beleértve a bealmolt terület teljes takarítását is. A Műjégpályán kell helyet találniuk a szervezőknek a lovakat Budapestre szállító, száznál is több jármű elhelyezésére. A munkát nehezíti, hogy különböző méretű járműszerelvényeket, utánfutókat, kamionokat kell a lehető leghatékonyabban leparkoltatni.

A versenypálya építése szerdán kezdődik a közlekedést nem zavaró mobil lelátók és a tér belső részére kerülő felépítmények összeszerelésével. A munka legprecízebb szakasza péntek este 10 órakor rajtol, amikor lezárják a térre torkolló utakat és megkezdődhet a futófelület leterítése. Az építőknek szombat reggel 6 óráig kell elkészülniük a világ egyik leglátványosabb lovas versenypályájának építésével. A 120 cm-es biztonsági palánkkal körbekerített pálya a belső íven mérve 400 méter hosszú, szélessége 10-12 méter. A futófelület kialakításához több mint 60 teherautónyi speciális homokgranulátumot terítenek le több rétegben, hogy a lovak számára a lehető legideálisabb keménységű talajtakarást hozzák létre.

A Vágta hagyományát megőrizve, idén is testközelből, ingyen nézhetik a versenyeket azok, akik bemennek a tér közepére, a korábbi évektől eltérően azonban új helyről, a Kós Károly sétány felől közelíthetik meg a nézők ezt a területet.

„Biztonságtechnikai okokból az Andrássy út felől nem lehet idén bemenni a pályával körülzárt területre, de a korábbi két kapu helyett egy dupla szélességű új közönségbejáratot nyitunk a Kós Károly sétány irányából, amit a pályán zajló programok függvényében teszünk átjárhatóvá. A tér közepe mintegy hatvan centiméterrel magasabban van, mint a széle, ezért azok is tökéletesen követhetik a versenyt, akik bemennek a belső területre, ráadásul közelebb is lehetnek a lovakhoz, mint azok, akik a lelátókról nézik a Vágtát” – mondta Gőz László, a Nemzeti Vágta technikai igazgatója.

A versenypálya Andrássy út felőli oldalán egységes szivacsborítást kapnak a pályakordonok és új lelátókat építenek ezen a szakaszon, ettől lesz igazi aréna-hangulata a térnek.

„30 százalékkal, 1200 ülőhellyel megnöveljük a lelátók kapacitását, és tartjuk a rendezvény méreteihez képest jelképesnek számító szombati 3000, illetve vasárnapi 4000 forintos jegyárat. Ezért a pénzért szombaton több mint hétórás, vasárnap több mint kilenc órás programot láthatnak a nézők. A Nemzeti Vágta sajátossága, hogy a futamokat mindhárom szektorból jól lehet látni, a betétprogramok pedig vagy körbemennek a pályán, vagy a tér három oldalán, minden szektor előtt szimultán zajlanak, tehát gyakorlatilag mindegy, hogy valaki hova vált jegyet, garantáltan nem marad le semmiről. A lassítások, visszajátszások láthatóságáról pedig két hatalmas kivetítő gondoskodik ” – mondta a technikai igazgató.

Az építés és a verseny mellett a pálya és a lelátók leszerelése is különleges szervezettséget igényel. A Nemzeti Vágta programsorozatát hagyományosan a méneshajtás zárja vasárnap este 7 órakor. Ezután azonnal megkezdődik a pálya bontása és a takarítás, ami szintén pontos tervezést és kivitelezést kívánó feladat, hiszen a szervezőknek hétfő reggel 6 óráig át kell adniuk a teret és a téren átvezető utakat a budapesti autósoknak.

 

2016. szeptember 12.