Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Korokon átívelő hagyományok | Lovas divat a biztonság jegyében

Manapság divatos a sportos ruházatot az elegáns öltözékkel ötvözni, bizonyos ünnepi alkalmakkor azonban el kell tekintenünk a trendtől. A lovas sportok őrzik az öltözködési tradíciókat, a hétköznapi lovas viselet azonban egyre nagyobb hangsúlyt fektet a biztonságra.

A lovas felszereléshez természetesen hozzátartozik a csizma, a lovagló nadrág, a lovagló pálca, a kobak, a chaps és a kesztyű. Régen magas cilindert hordtak a hölgyek, de ezt és az ülő nyerget, a nagy szoknyát, egy egységes biztonságos nyereg váltotta fel, valamint a lószerszám használata is megváltozott, továbbá a tradicionális fejfedők helyett megjelentek a kobakok.

- A ló és az ember között korokon átívelő kapcsolat van. A lovas sport nemcsak a versenyzésről szól. Ez egy különleges szenvedély, amelyet nem egy élettelen sporteszközzel űzünk, hanem egy valódi sporttárssal, aki egyben akár a legjobb barátunk is lehet – mondta Schilling Kolos, a Nemzeti Vágta jelmeztervezője és stylistja, aki szerint a lovaglás művészet.

A Nemzeti Vágta azonban nem lovas sport és nem lósport, hanem egy több szempontból is speciális, egyedi, semmihez sem hasonlítható esemény. Természetesen úgy, ahogyan a lovas versenyeknek, a Nemzeti Vágtának is van egy szakemberek által összeállított, részletesen kidolgozott szabályzata, amelynek része minden egyes ruhadarab, vagy lószerszám is.

- A Nemzeti Vágta versenyzőinek öltözéke mindent a biztonságnak rendel alá. Lehet, hogy a kabát kicsit nagyobbnak tűnik, mint kellene, de ez azért van, mert a gerincvédőt a lovasoknak kötelezően alá kell tenniük és a huszárcsákó is azért nagyobb, mint amekkora optimális esetben lenne, mert abba egy bukósisakot építettünk be – magyarázta a jelmeztervező.

2016. július 20.