Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Közel száz induló a Nemzeti Vágtán [2011. szeptember 6.)

Egy héttel az esemény előtt, szeptember 6-án tartották meg a 2011-es Nemzeti Vágta sorsolását. Összesen 72 település várta izgatottan, hogy kivel sorsolják össze lovasait az előfutamokra. A szeptember 14-18. között Budapesten, a Hősök terén megrendezésre kerülő rendezvényre százezreket várnak a szervezők. Az idén negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzeti Vágta még több programmal várja a kilátogatókat, hiszen a Széchenyi Pálya különböző lovasversenyei, a települések bemutatkozását szolgáló Vágta Korzó, a közkedvelt „Országkonyha” és újdonságként a Bor- és Pálinkafalu is színesíti majd az ország egyik legnagyobb kulturális, turisztikai, és gasztronómiai fesztiválját.

Idén is sokan tartották fontosnak, hogy részt vegyenek a sorsoláson
 
Szeptember 6-án, kedden mintegy kétszázan vettek részt a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márvány termében megrendezett ünnepségen, ahol a 72 induló település lovasait sorsolták össze az előfutamokra. Egy előfutamba 6 lovas kerül, így alakult ki a 12 előfutam beosztása. A ceremónián kishuszárok, a lovasélet nagyjai, a hagyományőrzők, a támogatók, a szakmai partnerek, és a hírességek húzták ki a települések neveit tartalmazó pergameneket. Az eseményen dr. György István főpolgármester-helyettes megemlítette, hogy a Nemzeti Vágta a főváros egyik legizgalmasabb rendezvénye, melyre Budapest örömmel látja vendégül az egész országot.
Rengeteg polgármester tartotta fontosnak, hogy a fővárosba utazzon a sorsolásra, hiszen a tavalyi siker után, országszerte sok közösség mozdult meg annak érdekében, hogy a Vágtán. Míg négy évvel ezelőtt csak egy budapesti, a Hősök terén megrendezett fesztivál volt, addig az elmúlt esztendőre a Nemzeti Vágta, Elővágta rendszerének köszönhetően, országos eseménysorozattá bővült. 2010-ben 11, 2011-ben már 14 vidéki helyszín szervezett Elővágtát. Külön öröm, hogy ez évben nem csak a főváros, hanem az ország határait is átlépte a Nemzeti Vágta, ugyanis nemrégiben Erdélyben óriási sikerrel bonyolították le a Székely Vágtát, Sepsiszentgyörgyön. Idén a Nemzeti Vágtán 7 határon túli, magyarlakta település lesz részese az eseménynek, melyet ez alkalommal a két Bercsényi gróf hősi tetteinek emlékének ajánlanak a rendezők.

 

A hagyományőrzőknek minden Vágta eseményen kitüntetett figyelem jár


Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség és a Nemzeti Vágta elnöke kiemelte:
A Nemzeti Vágta szervezésének finisébe érkeztünk. Az utolsó simítások után jó szívvel és örömmel jelenthetjük: amit vállaltunk teljesítettük. Szeptember 14.-én a rendezvényünk – sokak összefogásának, szakavatott munkájának eredményeként – startra kész.
 
Célunk: a lovas hagyományaink méltó őrzése és gazdagítása; a rendezvényünk, a lovas szakma színvonalának és presztízsének erősítése; a szép számmal remélt közönségünk kulturált kiszolgálása, szórakoztatása; a lovas társadalmunk összetartása.
Erre törekszünk s bár az előkészületekre nagyon rövid időnk volt, bízunk benne, hogy a változtatások, újítások a közönség kedvére lesznek.


A 2011-es Nemzeti Vágtán rengeteg színes program várja majd a kilátogatókat.
 
A települések lovasversenye mellett, történelmi lovas gála, honfoglalás kori lovas íjászokkal, lovagi tornákkal, ’48-as csatajelenetekkel szórakoztatja a közönséget. Ezen kívül díjugratás, Kishuszár Vágta, Paksi Atomerőmű Kocsitoló verseny, Kozák lélegzetelállító lovasbemutató, az OTP Bank Jótékonysági Sztárfutam, és az idei év újdonságaként egy új Nemzeti Vágta sportág a MVM Trade Fogatvágta is bemutatkozik.

 

A kishuszároktól a Vágta főkapitányáig mindenki várja már a szeptember 14. és 18. közötti időszakot.


A Vágta Korzón – amely az Andrássy útból varázsol egy pavilonokkal szegélyezett sétálóutcát – az induló települések mutatják be kulturális és turisztikai értékeiket. Az 56-osok terénél szeptember 14-től újból felállításra kerül a Széchenyi Pálya, ahol 3 nap alatt az összes lovasszakággal megismerkedhetnek a látogatók.
A Műcsarnok és az 56-osok tere között a rendezvény teljes időtartama alatt, az Országkonyha, a Bor- és Pálinkafalu étel-, és italkülönlegességekkel várja a verseny izgalmában kitikkadt vendégeket. Az Országkonyha idei tematikája, a hazai, tradicionális magyar hús alapanyagokból - mint szürke marha, mangalica, liba, tavi- és folyami halak - készült ételek.

A rendezvény látogatása ingyenes. De aki tribünről szeretné megtekinteni a Széchenyi Pálya és a Hősök terén zajló eseményeket, jegyet válthat a lelátókra. Jó hír, hogy a MÁV-START Zrt. 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a Nemzeti Vágta budapesti döntőjére vasúton érkezők számára a teljesárú vonatjegy árából. A kiindulási állomáson 50%-os alkalmi menettérti jegyet kell váltani Budapestre, melyet a MÁV-START kollégáinál le kell pecsételtetni, hogy érvényes legyen a visszaútra is. (Információk a www.mav-start.hu honlapon.)

 
A 2011-es Nemzeti Vágta előfutamainak beosztása:
1. futam - Sepsiszentgyörgy, Zalaszentgrót, Győrszemere, Sárbogárd, Kovácsszénája, Székelyudvarhely
2. futam - Csesznek, Mágocs, Ágasegyháza, Eger, Sarkad, Bőny
3. futam - Budapest Újbuda, Bükkösd, Törtel, Dunakiliti, Kálnok, Zabola
4. futam - Budapest Ferencváros, Beregdaróc, Esztergom, Budapest XVIII. kerület, Sződliget, Érsekhalma
5. futam – Akasztó, Tata, Ivád, Komárom, Tiszabercel, Kecskemét
6. futam – Hédervár, Szeged, Zsögöd, Göd, Demecser, Csaroda
7. futam - Budapest Budavár, Budapest Zugló, Kaposvár, Domonyvölgy, Kozárd, Homokháti Kistérség
8. futam – Karád, Szentkirály, Nagykőrös, Hévíz, Tát, Almáskeresztúr
9. futam – Bordány, Siófok, Karos, Nyírbátor, Kunágota, Csabdi
10. futam – Szigetvár, Foktő, Paks, Bajai Kistérség, Izsák, Gödöllő
11. futam  - Maglóca, Szigliget, Baja, Szekszárd, Nyíregyháza, Zsana
12. futam – Lébény, Ludas, Orosháza, Budapest Kőbánya, Illyefalva, Gyula

Az előfutamok első és második helyezettjei jutnak a középdöntőbe.

12 db előfutamból való továbbjutás az 5 db középfutamba
1. középfutam 2. középfutam 3. középfutam 4. középfutam 5. középfutam
1.ef. - 1.h. 4.ef. - 2.h. 7.ef. - 1.h. 9.ef. - 2.h. 11.ef. - 1.h.
2.ef. - 1.h. 5.ef. - 2.h. 8.ef. - 1.h. 10.ef. - 2.h. 12.ef. - 1.h.
3.ef. - 1.h. 6.ef. - 2.h. 1.ef. - 2.h. 4.ef. - 1.h. 7.ef. - 2.h.
11.ef. - 2.h. 9.ef. - 1.h. 2.ef. - 2.h. 5.ef. - 1.h. 8.ef. - 2.h.
12.ef. - 2.h. 10.ef. - 1.h. 3.ef. - 2.h. 6.ef. - 1.h.  

3x1h. 3x2h. 2x1h. 2x2h. 2x1h.
2x2h. 2x1h. 3x2h. 3x1h. 2x2h.

 

KÖSZÖNJÜK PARTNEREINK KÖZREMŰKÖDÉSÉT:

A Nemzeti Vágta Kiemelt Partnerei: OTP Bank Nyrt., MVM Zrt.; Paksi Atomerűmű Zrt.; MVM Trade Zrt.; MVM Partner Zrt.

A Nemzeti Vágta döntőjének televíziós közvetítője: RTL Klub

Támogatók: Budapest Főváros; Szerencsejáték Zrt.; CBA Príma; Magyar Posta Zrt., MFB Zrt., MÁV-Start Zrt. Bonafarm Bábolna Takarmány Kft., Zwack Unicum Nyrt., Herendi Porcelánmanufaktura Zrt.; Horze; Budapest Turisztikai Desztináció Management

A Nemzeti Vágta hivatalos kávés partnere: Tchibo Budapest Kft.

A Nemzeti Vágta hivatalos sörös partnere: Dreher Magyarország Kereskedelmi Kft.- Arany Ászok

A Nemzeti Vágta hivatalos üdítős partnere: Coca-Cola HBC Magyarország Kft.

A Nemzeti Vágta kizárólagos pezsgős partnere: Szent István márka

A Nemzeti Vágta kizárólagos energiaital partnere: az Adrenalin Energiaital

Médiapartnerek: Class FM, DUNA TV,  Port.hu,  Magyar Konyha, Haszon Magazin,  Pesti Est,  Expressz,  Funzine Média,  Ötvenentúl.hu,  lovasok.hu, Lovas Nemzet,  Lovas élet, Pegazus

Szakmai Partnerek: Coppia Vincente Rendezvény- és Reklámügynökség, Hagyományok Háza, HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Kincsem Park, Lázár Lovas Klub, Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, Magyar Lovas Szövetség, Műcsarnok, Nemzeti Lóverseny Kft.,  Népművészeti Egyesületek Szövetsége, Kocs Község, Jász Múzeum

 









További fotók a fotógalériánkban > > >