Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Kiemelt szerep jut a magyar lófajtáknak a 2010-es Nemzeti Vágtán

SAJTÓKÖZLEMÉNY 2010-03-03
Új versenyszabályok: 2010-ben kiemelt szerepet kapnak a magyar lófajtákkal versenyzők a Nemzeti Vágtán
SAJTÓKÖZLEMÉNY 2010-03-03

A Nemzeti Vágta, a magyar települések legnagyobb seregszemléje. Fő célja a nemzeti hagyományok ápolása, hogy a kapcsolatot erősítse  az egyes települések, azok lakosai között, és hidat építsen a magyar – határon innen és túli - vidék és a főváros között. A fentiekre alapozva a Vágta szervezői különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy a rendezvény a magyar vidék és a lovas élet adottságaihoz minél jobban illeszkedjen, jó bemutatkozási lehetőséget és nyerési esélyeket biztosítson minden potenciális résztvevőnek a legkisebb településtől a fővárosig. Ennek jegyében két újítás is született, előtérbe helyezve a magyar lófajtákkal versenyzőket és nevezőiket:

1) A 2010-es évtől kezdve külön  díjazzuk a futamokon résztvevő magyar lófajtákat.  Az egyes futamokon mért időeredmények alapján kerül kiválasztásra a magyar fajták legeredményesebb 6 versenyzője, akik külön is felvonulnak és ezután kerül sor a „Magyar Fajták Győztese” cím kiosztására. A magyar fajták győztesének lova ingyenes nevezést nyer a következő évi futamra, a lovas pedig különdíjban részesül.

A magyar lófajták díjazásának pontos szabályzata:
1. Azt a párost (ló+lovas) díjazzuk, amely az előfutamban (első futás alkalmával), a mért idő alapján a leggyorsabb.
 
2. Ebben a kategóriában csak és kizárólag a 8 magyar lófajta vehet részt, melyek az alábbiak:
  2.1. Furioso – North Star
2.2. Kisbéri félvér
2.3. Gidrán
2.4. Nóniusz
2.5. Shagya arab (bábolnai arab)
2.6. Lipicai
2.7. Magyar hidegvérű ló
2.8. Hucul
 
3. Díjazás:
  3.1. Lovas: 200.000 Ft díjat kap
3.2. Ló tulajdonos: egy támogatóhoz kapcsolódóan következő évi ingyenes indulást kap



2) Lényeges változtatások történtek a versenyszabályzaban is. Ennek megfelelően profi zsokék és 50 fölötti hendikep számú lovak nem indulhatnak a versenyen. Mindez nagyobb esélyegyenlőséget és még izgalmasabb versenyt teremt. Ezek a változások jelentősen növelik a nem telivér lovak esélyeit is.


Részben a fenti módosításoknak is köszönhető a minden várakozást felülmúló érdeklődés a Nemzeti Vágta iránt. A szervezők büszkék arra, hogy idén, már több mint 10 vidéki közösség csatlakozott a Nemzeti Vágta programjához, önálló előfutamokat szervezve a Vágtára. Ezáltal a Nemzeti Vágta a vidéki futamok szervezői és a budapesti főszervezők együttműködésére alapozó, egész éves, országos programsorozattá teljesedik ki.