Nemzeti Vágta a Hősök terén, Budapest 2015. Szeptember 18-20.

Wittelsbach Erzsébet, avagy Sisi, a lovaglás királynője

Közismert tény, hogy Ferenc József felesége rajongott a lovaglásért. Sisit már egészen gyermekkorától szenvedélyes kapcsolat fűzte ehhez a mozgásformához, tudásával pedig az udvarban is tündökölt. Kérdéseinkre Kedves Gyula, az Országgyűlési Múzeum szakmai vezetője válaszolt.

Milyen kapcsolata volt Sisinek a lovakkal?

Szenvedélyes kapcsolat fűzte a lovakhoz, nem túlzás kijelenteni, hogy életének legfontosabb és általa legkedveltebb tevékenységei közé tartozott a lovaglás.

Mikor vált az élete részévé a lovaglás?

Már kisgyerekként kiválóan lovagolt, apja nagy erőfeszítést fektetett a műlovaglás kunsztjainak a megtanítására. A hercegi kastélyában rendszeresen együtt gyakorolt, sőt zárt családi közegben bemutatózott is.

Kitől sajátította el a lovaglás fortélyait?

A bécsi spanyol lovasiskola mesterei tökéletesítették tudását, majd cirkuszi műlovarnők is oktatták Gödöllőn. Kifejezetten tanulási céllal ment Angliába, ahol falkavadász lovaglótudását fejlesztette a legmagasabb szintre.

Milyen fajta lovakat kedvelt?

Lipicai lovakon lovagolt Bécsben, de igazából mindenféle lovon szívesen lovagolt. Kedvelte a makrancos állatokat, amelyeket nagy empátiával szoktatott magához.

Milyen hatással volt az életére és a társadalmi helyzetére a lovaglás?

Családi életének balul alakulásával, magánéleti boldogtalanságával és az uralkodó családon belüli elszigetelődésével párhuzamosan egyre inkább a lovaglásban, a lovakkal való foglalkozásban találta meg lelki békéjét. Népszerűségét is komoly mértékben emelték lovas sikerei, különösen a lovakhoz értők körében. Ugyanakkor pozícióját, a merev udvari etikett szellemében negatívan befolyásolta az a szenvedélyes ló- és lovasbarátság, ami övezte hírét.

Fotó forrása: secretvienna.org

2019. szeptember 11.